E-mail: 
Jelszó: 
Főoldal  |  Reg.szám:   |  Kereső  |  Árcsökkenések, akciók  |  Legfrissebb  |  Új építésű  |  Befektetésre alkalmas ingatlanok
» Ingatlanok
» Mentett kereséseim
» Híreink
» Közlemények
» Belépés
» Regisztráció
2012-04-03
Kinek jó a kizárólagos közvetítési megbízás?

A mai napon Húsvéti köszöntővel az alábbi tartalmú levelet küldtük megbízóinknak:

Az ötletet az adta, hogy időnként előfordul, hogy egy-egy ügyfelünk felmondja a megbízást arra hivatkozva, hogy más irodának kizárólagos megbízást adott. Néhány hónap múlva ezen ügyfelek jelentős része jelzi, hogy ismét igénybe venné a szolgáltatásunkat. A bizalomnak, és a visszatérő ügyfélnek nagyon örülünk. Kicsit ilyenkor szomorúak is vagyunk, mert úgy érezzük, hogy a szakma hírneve csorbult.

Leginkább azért, mert csalódott ügyfelet hagyott egy kolléga maga után. Felbíztatta az eladót, hogy mondjon fel minden értékesítési csatornát, és adja oda valakinek kizárólagosságra az ingatlan eladását. Ügyfeleink visszajelzései alapján azért mentek bele ebbe, mert azt ígérték nekik, hogy az új iroda sokkal többet tesz az eladás érdekében, mint a többiek… -Pontosan mit is? -

 

 

Mi történik egy kizárólagos megbízásnál? Mi van az ígéretek mögött?

 

Az eladó elkötelezte magát, felmondta a többi megbízást. Több hirdetési felületről lekerültek az ingatlan adatai. A korábbi irodákba betérő ügyfeleknek a közvetítők már nem tudják ajánlani az ingatlant. Helyette más, hasonló paraméterekkel rendelkezőket fognak kínálni. Mindössze egy adatbázisban látszik ezen túl az ajánlat. A lehetőségek mindenképpen csökkentek.

 

A kizárólagosságot kiharcoló iroda úgy gondolja, hogy nyert az ügyön leginkább azért, mert korlátozta a konkurencia lehetőségeit, és magához kötötte az eladót.

Sajnos ez csak látszólagos:

  1. Ha eladja, akkor úgy is el tudta volna adni, ha nem kizárólagos a megbízás.
  2. Ha nem adja el, hagy maga után egy csalódott ügyfelet, akinek ismét dolga van az ingatlannal. Meg kell hirdetnie újból, új megbízásokat kell adnia, és veszített egy csomó időt…

 

Úgy gondoljuk, hogy Magyarországon, az itteni szokások, és a kialakult ingatlanközvetítési gyakorlat alapján a kizárólagos szerződések az esetek nagy részében csak hátránnyal járnak. Az eladónak, és a vevőknek mindenképpen. Természetesen van ez alól néhány kivétel, de annyira elenyésző, és speciális, hogy ezt itt nem is részletezzük. Ezekről a speciális esetekről, készséggel folytatunk személyes eszmecserét, amennyiben ez a téma részletesebben érdekli Önt.

 

 

Természetesen a másik véglet is sok nehézséget okozhat. Előfordul, hogy néhány eladó akár tíz, vagy több irodát is megbíz az ingatlan értékesítésével. Sajnos ilyenkor követhetetlen már hogy ki foglakozik az eladással. Ilyenkor előfordul, hogy többféle áron jelenik meg a hirdetés, ami lehetőséget ad a vevőknek a trükközésre, ami aztán esetlegesen az eladónak kerül sok pénzébe, vagy kellemetlenségbe. Érdemes olyan irodákat, és közülük is csak néhányat megbízni, akiknek az adott körzetben, jelentős számú megbízása van. Innen látszik, hogy aktív az iroda. Igazi mérőszám az lenne, hogy mennyi eladása van a közvetítőnek, de sajnos ez nem ellenőrizhető megbízhatóan.

 

A fenti témák részletes kifejtésében üzletkötőink, illetve az iroda vezetése készséggel áll rendelkezésére.

Mostani levelünket, és a korábbiakat is megtalálja honlapunkon www.pokaingatlan.hu a hírek rovatban, vagy a www.facebook.com honlapon a Póka Ingatlaniroda oldalán.

Híreink
 
© Póka Ingatlaniroda 2008.
E-mail: iroda@pokaingatlan.hu
Tel.: +3670-314-4969, +3630-931-9802
Bemutatkozás   |   Elérhetőség   |   Térkép Web: Mazambi Software
Design: Framing Design